Az implantációs fogpótlás különösen körültekintő tervezést és kivitelezést igényel a fogorvostól és a fogtechnikustól. Az orvos először tájékozódik a beteg általános állapotáról, betegségeiről, gyógyszereiről.

Ezután következik az alapos fogászati vizsgálat. Minden esetben készül röntgenfelvétel, szükség esetén speciális felvételek eredményeire is támaszkodunk (CT-felvétel). A klinikai vizsgálat és a röntgenfelvétel illetve CT-felvétel alapján dönti el a fogorvos – szükség esetén lenyomatvétel után az ún. ”tanulmányi minták” segítségével –  hogy lehetőség van-e implantátum beültetésére. Maga a műtét helyi érzéstelenítésben történik, nincs szükség kórházi bentfekvésre. Nyálkahártya metszés után szabaddá válik az állcsont, amiben az implantátum számára megfelelő helyet alakítanak ki, behelyezik a műgyökeret és a sebet összevarrják. Az implantáció helye így befedve gyógyul 3-6 hónapig, ezalatt az implantátum „becsontosodik” (implantátumra ránő a csont és ezáltal rögzül). A gyógyulás ideje alatt adott esetben ideiglenes pótlás is viselhető. A műtét után kisebb arcduzzanat előfordulhat, de nagyobb fájdalomtól nem kell tartani. Természetesen rendszeres ellenőrzés szükséges ez idő alatt is. A gyógyulás után a nyálkahártyán kis metszést ejtve felszabadítják az implantátumot, ún. ínyformázó csavart tesznek be. Rövid idő múlva következik a lenyomatvétel, ami alapján a fogtechnikus mintát készít és elkészíti a fogpótlást. A fogmű szájba helyezése ismét a fogorvos feladata.

A Fogtündér Fogászati Rendelőben használunk úgynevezett egyfázisú implantátumokat is, melyeknél a gyökéri rész és a fejrész egyben van. Ezek behelyezésekor nem szükséges az ínyt felmetszeni valamint a beültetés után rögtön a végleges állapot alakul ki a páciens szájában, s erre – akár napokon belül elkezdve – lehet a fogpótlást elkészíteni.

Hogy mikor, melyik típus kerül beültetésre, azt a fogorvos a pácienssel előzetesen megbeszélve, az adott problémától függően választja ki.

További videókért kattintson ide!

Vissza az implantátumokhoz >>