A fogszuvasodás a világ egyik legelterjedtebb betegsége, amely a fogak érzékenységét, fájdalmát, végül akár azok elvesztését is okozhatja.

A fogszuvasodás kialakulásában elsődlegesen a foglepedék savtermelő baktériumai játszanak szerepet. A lepedékben képződő savak mennyiségét, ezáltal a szuvasodás folyamatát nagymértékben fokozza a cukros ételek, italok fogyasztása. Ez a fogbetegség leggyakrabban az őrlőfogak barázdáiban, a fogak közötti területeken, vagy a szabaddá vált gyökérfelszínen alakul ki.

A fogszuvasodás megelőzése érdekében használjon fluoridos fogkrémet, ugyanis a fluoridok csökkentik a lepedék baktériumainak savtermelő képességét.
A fluoridok elsődleges hatása, hogy elősegítik az ásványi anyagok visszaépülését (azaz reminalizációját) a fogak kemény szöveteibe, és megakadályozzák annak kioldódását (azaz demineralizációját). A fluoridok fogmosáskor a leghatékonyabbak, hiszen ekkor közvetlen módon fejtik ki a fogszuvasodás elleni hatásukat.

A kisgyermekeknél azonban káros is lehet a túlzott fluor bevitel, könnyen kialakulhat az úgynevezett fluorózis  jelenség. Ha többet akar erről tudni, kattintson ide!

Fontos azonban, hogy bármilyen gondosan mossa is a fogát, lehetnek olyan pontok, rések, amelyek rendszeresen kimaradnak. Rendelőnkben dentálhigiénikus szakemberek szívesen ellenőrzik, hogy megfelelően tisztítja-e fogait. Kérjen időpontot egy ingyenes állapot felmérésre és segítünk!