A legegyszerűbb kivehető fogpótlás a fogklipsz. Ez a foghiányt határoló fogakra pattintható, elsősorban ideiglenes megoldásként alkalmazható műfog, mely arra tökéletesen megfelel, hogy a végleges fogpótlás elkészültéig zavartalanul tudjunk rágni, illetve, hogy a foghiányt határoló fogak ne dőljenek be.

Komolyabb foghiánynál, amikor csak néhány fog marad egy-egy állcsontban, érdemes a kivehető fogpótlást ún. teleszkóp koronával rögzíteni. A primer korona a szájba, míg a szekunder korona a kivehető fogpótlásba kerül. Ezek tökéletesen illeszkednek egymásba, így a kivehető fogpótlás egyszerűen be- és kipattintható valamint stabilan a helyén marad.

Teljes foghiány vagy kevés meglévő fog esetén a legelterjedtebb megoldás ún.  protézis készítése. Cél, hogy visszaállítsuk a rágó funkciót és az esztétikát. A teljes foghiány esetén kivehető fogsor készül, mely az állcsontok gerincén támaszkodik és elsősorban a pontos illeszkedésnek köszönhető vákuum segítségével rögzül. Anyaga kemény akrilát, melybe műanyag vagy kerámia fogakat rögzítenek. Az ún. teljes lemezes kivehető fogpótlás a felső állcsont esetén alkalmazható, ahol a szájpadlás nyálkahártyájára tapadó lemez fixálja a pótlást.


A kivehető fogpótlások rendszeres otthoni ápolást, rendszeres tisztítást igényelnek. A fogpótlást a még mindig igen elterjedt tévhit ellenére nem kell egész éjszakára kivenni és egy pohár vízben áztatni, csak a tisztítás idejére kell búcsút venni tőle. Fogsorragasztó használatával a kivehető fogpótlás bizonytalan rögzülését érzők növelheti biztonságérzetüket.

Fontos a rendszeres fogászati kontroll is, mely során nem csak az esetleges repedések fedezhetők fel idejében (s így egy javítással biztosítható a fogmű további több éves élettartama), hanem a viselője ínyének és állcsontjainak természetes sorvadása, változása miatt fellépő illeszkedési pontatlanságok is korrigálhatók. Szintén fel kell keresni a fogorvost, ha a kivehető fogpótlás billeg, nyom, tör, felfekvést okoz, viselése diszkomfort érzést okoz.

Megfelelő csontállomány megléte esetén lehetőség van implantátumok behelyezésére, amelyre rögzített teljes kivehető fogsor készíthető.