Rendelőnkben leggyakrabban egy ultrahangos készülékkel, úgynevezett ultrahangos depurátorral történik a fogkő eltávolítása, más szóval a depurálás. Nagy előnye, hogy az ultrahangos depurátor a fogzománcot nem károsítja!

A fogkő:

A fogkő nem más, mint elmeszesedett dentális plakk (lepedék). A legfontosabb megelőző tevékenység tehát a rendszeres, megfelelő technikájú fogmosás. Ha a lepedék eltávolítása nem tökéletes, az adott területen idővel fogkő alakul ki. Mert ha fogainkról nem távolítjuk el rendszeresen a lepedéket, idővel a nyálból származó mészkristályok rakódnak le benne, és kialakul a fogkő. A fogkő erősen tapad a foghoz, eltávolítása egyszerű fogmosással kivitelezhetetlen, csak szakember (fogorvos vagy dentálhigiénikus) tudja megfelelően eltávolítani. A fogkő leggyorsabban és leggyakrabban a felső őrlőfogak orca felőli, valamint az alsó metszőfogak nyelv felőli felszínén rakódik le, ugyanis itt találhatók a nagy nyálmirigyek kivezetőcsövei. A fogkő színét a baktériumok anyagcsere termékéből származó festékanyag, vérfesték, valamint külső festékanyagok (nikotin, koffein, stb) okozzák.

Elhelyezkedése (lokalizációja) szerint megkülönböztetünk:

  • íny felett elhelyezkedő (supragingivális) fogkövet – szabad szemmel jól látható. Kezdetben krétához hasonló állagú, sárgásfehér színű, azonban később a fokozott ásványi anyag lerakódása miatt keményebb lesz és elszíneződik. A fogkő ásványi anyag tartalma a nyálból származik. Veszélyes lehet az ínyre, hosszabb távon pedig a fogágyra is. Mivel felszíne érdes, letisztíthatatlan, egyre több és több lepedék borítja.
  • íny alatti területen kialakuló fogkövet – nem látható, csak speciális eszközök segítségével tapintható a fog mellett kialakuló ínytasakban. Színe fekete, felszíne érdes, nagyon kemény. Ép fogágy esetén nem alakul ki, ugyanis nem a fogágybetegség kialakulásában, hanem a fenntartásában játszik szerepet.

Miért fontos a fogkő eltávolítása?

A fogkő az ínyt irritálva gyulladást, a továbbiakban pedig fogágybetegséget, csontpusztulást, a fogak kilazulását, majd elvesztését okozhatja.

A fogkő esztétikailag is csúnya, elszínezheti a fogakat, valamint kellemetlen szájszag kísérheti.

A fogkő eltávolítására több módszer áll rendelkezésünkre. Legelterjedtebb közülük az ultrahangos depurátor (fogkő eltávolító).

A fogkő eltávolítás menete:

Rendelőnkben leggyakrabban egy ultrahangos készülékkel, úgynevezett ultrahangos depurátorral történik a fogkő eltávolítása. Nagy előnye, hogy az ultrahangos depurátor a fogzománcot nem károsítja! A készülék működő vége igen kis amplitúdójú rezgőmozgást végez, így a fogkövek a zománc károsítása nélkül lepattannak a fogfelszínről. A rezgőfej által keltett rezgések hatására légbuborékok képződnek. A légbuborékok hatására a fogkövek szétesnek. A beavatkozás legtöbbször érzéstelenítés nélkül, fokozott fájdalomérzet esetén pedig helyi érzéstelenítésben is történik.

A szívritmus-szabályozót viselő pácienseknél kizárólag kézi műszerekkel távolítjuk el a fogkövet, ezekkel íny alatt is tudunk hatékonyan dolgozni. Az implantátumok körüli fogkövet csak speciális műanyag ultrahangos fejjel lehet eltávolítani, mivel a fém fej megkarcolná az implantátum nyakát, ami a későbbiekben jobban vonzaná majd a lepedékeket.

Az ultrahangos kezelést követően a fogfelszíneket speciális pasztával és kefékkel, gumiharangokkal simára polírozzuk. A sima felszínek csökkentik a lepedék megtapadásának lehetőségét. Rendszeres fogmosással a tiszta, fogkőmentes felszín hosszú időn át megőrizhető.

A fogkő eltávolítás után előfordulhat fognyaki érzékenység (hidegre, melegre, édes, savanyú ízekre). Ennek oka, hogy a fognyakat takaró fogkövet – ami csökkentette a fogfelszínnel érintkező ingerek intenzitását – eltávolítottuk. Az érzékenység 1-2 héten belül megszüntethető érzékeny fogakra való fogkrém használatával. Az, hogy mennyi időn belül képződik újra fogkő, nagymértékben függ a táplálkozási szokásoktól, a hajlamtól (a nyál összetételétől és állagától), és az alkalmazott fogmosási, szájápolási módszerek hatékonyságától.

Az ultrahangos fogkő eltávolítást félévenkénti rendszerességgel ajánlott elvégeztetni!