A fogászatban koronának nevezzük azt a fogművet, mely beborítja a klinikai korona egészét és azon cementezéssel rögzül. A koronák ún. extrakoronális rögzített fogpótlások, mivel a fogat körbefogják és a rögzítés után nem távolíthatóak el csak a fogmű károsításával. Ezenkívül ún. indirekt fogpótlások is ,mert elkészítésük nem rögtön a szájüregben történik, hanem fogtechnikai laboratóriumban – több lépésben.

Hídról abban az esetben beszélünk, mikor a páciensnek foghiányai is vannak meglévő fogai között. A híd a hiányt pótló műfogakat a maradék fogakhoz rögzíti. A hídpillér az a rész, ahol a híd támaszkodik: ez lehet lecsiszolt fogcsonk, foggyökér vagy implantátum. A hídtest a hiányzó fogakat pótoló rész, melyek alatt nincs pillér. Miután a fogorvos csiszolással vagy szükség szerint a hiányzó fogrészek felépítésével előkészítette a pácienst, lenyomatot vesz. Ezt küldi a laboratóriumba, ahol a kiválasztott anyagból elkészítik a fogpótlást. A fogpótlás készítés során az elkészült vázat minden esetben próbálni kell. A próba során a fogorvos ellenőrzi, hogy a váz pontosan illeszkedik-e, illetve a váz széle a fogínynél jól zár-e. Azt is megnézik, megfelelő-e a váz viszonya a fogpótlást határoló és az azzal szemben lévő (ún. antagonista) fogakkal. A kész koronát illetve hidat, amennyiben annak formáját és színét megfelelőnek találják, ragasztócementtel rögzítik a foghoz. Így a viselője által roncsolódás nélkül eltávolíthatatlan lesz.

A rögzített pótlások főként a következő anyagok felhasználásával készülnek: nemesfém (főleg arany) ötvözetek, titán, kobalt-króm ötvözetek (manapság akár már teljesen nikkel mentes kivitelben, mivel sokan fémallergiában szenvednek), alumínium-oxid, cirkónium-oxid.

Mivel áruk fokozatosan csökken, egyre több cirkónium-oxid vázas fogpótlás készül. A cirkónium vázas fogpótlás teherbírása igen nagy. További előnye, hogy anyaga nem irritálja a fogínyt, nem okoz fogínygyulladást, színe és fényáteresztő tulajdonságai miatt az idővel bekövetkező ínyvisszahúzódás esetén sem okoz esztétikai problémát. Esztétikai előnye annak köszönhető, hogy nem tartalmaz fémet, így a fény terjedése a fogpótlásban és annak környezetében szinte ugyanolyan, mint a természetes fogakban. Fontos erénye még, hogy szélsőséges fémallergia esetén sem okoz allergiás reakciót. A cirkónium-oxid váz stabilitását és élettartamát további összetevők hozzáadásával növelik (ittrium-oxid, magnézium-, kalcium-, alumínium-oxid), esztétikai szempontból kifogástalan.

Rögzített pótlásokat általában súlyosan destruált, nagy kiterjedésű fogszuvasodás vagy törés által károsított fogak helyreállítására és a további sérülésének megelőzése érdekében készítünk. Ezenkívül készülhet rögzített pótlás más fogpótlások horgonyaként (ún. kombinált fogpótlás) illetve meglazult tartószerkezetű, mozgó fogak összesínezése és ezáltal újrastabilizálása céljából.